Specialty coffee

Wat is specialty coffee?

Specialty coffee is kwalitatief hoogwaardige koffie met unieke smaakeigenschappen. Dit is slechts 1% van alle geteelde koffiebonen wereldwijd. Het draait dus vooral om kwaliteit en niet om kwantiteit. Deze kwaliteit wordt getoetst door middel van het “cuppen” van koffie. Als koffie een score van 80 of meer behaalt (schaal van 0 – 100), mag de koffie “specialty coffee” genoemd worden. Hierdoor zullen onze bonen niet tot de goedkoopste behoren, maar garanderen we kwalitatievere en eerlijke koffie.

 

Vanwaar komen onze bonen?

Wij werken samen met onze lesgever (barista opleiding) Thijs van microbranderij REBL uit Pelt. Hij selecteert de bonen die op dat moment prijs/kwaliteit het beste zijn, en zal deze licht tot middelmatig branden. Hierdoor zal de typisch bittere smaak van koffie minder heersend zijn, en komen andere smaaktoetsen beter tot hun recht.

 

 

Welke bonen gebruiken we voor onze bereidingen?

The fox espresso blend

Voor al onze met melkbereide en "gewone" koffies gebruiken we de REBL blend. Deze blend bestaat uit 3 verschillende bonen. Diamond (Brazilië - Natural washed: 50%); Yirgacheffe GR.1 (Ethiopië - Natural washed: 25%) en Nariño (Colombia - full washed: 25%)

Deze blend is een vrij toegankelijke koffie. Mooi in balans, acht met een lichte zuurtegraad. 

 

Single origine: 

Voor de meer avontuurlijke klanten bieden we ook single origin koffie aan. Dat is een koffie die gemaakt wordt van 1 soort koffieboon afkomstig uit 1 en dezelfde regio. Deze koffie zal op zijn puurst gedronken worden zonder enige toevoeging van melk, suiker, siropen, ... Deze koffie zal bereidt worden op "grootmoeders" wijze of beter gekend als filterkoffie. Aangezien deze puur gedronken zal worden, zal je verschillende smaken terug herkennen zoals noten, kersen, steenfruit, ... 

Genieten van een kopje single origin koffie is een ervaring. Elke soort koffieboon heeft zijn eigen unieke karakteristieken op het gebied van eigenschappen en nuances. 

Op regelmatige basis veranderen we onze bonen. (zie suggesties)